Прва конференција Зелених Србије у Панчеву

Конференција за новинаре Зелених Србије у оквиру “Зеленог каравана” одржана је у Панчеву 19. октобра 2010. године. Конференцију је отворио господин Мића  Јованов, председник општинског одбора  Зелених Србије  у Панчеву.  Након представљања осталих чланова одбора (Милан Шушњар, председник  извршног одбора и Саша Арсић, потпредседник), дат је кратак осврт  на историјат  Зелене идеје и Зелених покрета у држави и наглашено велико интересовање које су грађани показали током пререгистрације политичке партије Зелени Србије.

Иначе, у општини Панчево је општински одбор Зелених настао укључивањем активиста  “Друштва за заштиту реке Наделе и приобалног подручја” , који остају као удружење у групацији Наранџасти блок,  где ће бити седиште одбора,   према  Споразуму  о стратешком  партнерству са  Наранџастим блоком.  Након ове конференције за новинаре биће организована трибина ширих заинтересованих страна у Панчеву, на којој ће се подстаћи дискусија у потрази за одрживим решењима везаним за заштиту животне средине Панчева. Присутним новинарима је представљен Иван Карић,  председник странке, који је осим страначке функције запослен у  предузећу  Београд воде као саветник директора и координатор за борбу против поплава.

Иван Карић се обратио окупљеним новинарима нагласивши да је Панчево место  које   је много пута било на удари због повећаног загађења животне средине, па стога  није случајно што “Зелени  караван” креће баш из овог града. Иван Карић је истакао да је политичко деловање једини начин којим се може променити окружење и деловати на доносиоце одлука да посвете више пажње аспекту заштите и унапређења животне средине, како бисмо је колико-толико здраву сачували и за будућа  поколења.

Иван Карић је у даљем излагању истакао да ће Зелени Србије, кроз свој програм, понудити грађанима: концепт нових технологија, зелене економије, другачије размишљање о животној средини  и управљању животном средином за добробит човека. У Панчеву су Зелени Србије опозиција, ново лице политике  која не сме  да буде ситно интересна групација и која ће само зарад власти газити основна начела због којих је странка основана.

У овом тренутку, рекао је Иван Карић окупљеним новинарима, нашли смо се пред вама да покажемо да  нам је искрено стало, због наше деце првенствено, до здраве животне средине, али и да покажемо да желимо да променимо стање животне средине, а не да владамо, за шта и планирамо да се изборимо 2012. године, како бисмо остварили наше циљеве. До тада ћемо се виђати много пута, рекао је Карић, надамо се не само због проблема, него и због позитивних трендова у заштити животне средине.

Прва се за реч јавила новинарка Панчевачког Преса  Биљана Булатовић-Пајић:

“Борба за заштиту животне средине је била врло често експлоатисана у Панчеву,  тако да Панчевци имају  лоша искуства са разним “заштитницима” њихове средине, а када је требало  да се конкретно  нека акција реализује, поитичари или они који су се гласно залагали за заштиту животне средине, су негде нестајали”. Њено питање се односило на став Зелених око изградње асфалтне базе, око чије се локације за изградњу дигла велика бука.

Одговор је дао председник општинског одбора Зелених Србије у Панчеву, Мића Јованов, подсетивши да је став Зелених показан и кроз јасну акцију Друштва за заштиту реке Наделе и приобалног подручја, које је као “претеча” Зелених Србије подржало акцију коју су организовали новинари и чији су се активисти масовно одазвали на протест. Мића Јованов је рекао да постоје документи по којима је Асфалтна  база  безбедна са становишта заштите животне средине, али се не зна ко је израдио та документа и да ли постоје потребне студије за изградњу, нити ко је надлежан.  Зелени Србије залажу за потпуну транспарентност и одговорности надлежних и експерата који су били укључени у читав процес доношења одлуке за изградњу Асфалтне базе.

На питање који су конкретне акције  Зелених Србије  у граду, одговорено је да се више година води борба  са загађивачима на Наделу, али да до сада кривци нису били санкционисани. Зелени Србије ће се зато залагати да без обзира колико је моћна индустрија која загађује, мора се поштовати принцип превенције загађења и принцип да загађивач плаћа, али се такође морају преузети и акције на подизању свести грађанства и тражењу оптималних и компромисних решења за добробит становника и природе која окружује градове.

Из Панчева “Зелени караван” се креће ка југу Србије, где ће се, између осталих општина, заустављати у Трстенику, Врњачкој Бањи, Крушевцу, Куршумлији…..али о томе извештавамо након повратка председника Ивана Караћа и делегације Зелених Србије.Ознаке: , , , , , , ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)