О црвеном, чекању и множењу

Много је парадокса око нас, али један је у ово време посебно занимљив: ко има – зна и да уштеди, а ко се жали на немаштину – некако му све „широко“. Не верујем у националне судбине, али чини се да смо радо и лако прихватили крилатицу: ко нема – нема ни од чега да уштеди. И тако смо сами себи објаснили и узроке и последице сиромаштва.

А недавно сам од драгих пријатеља из Беллс покрета сазнала да аутомобил који мирује упаљеног мотора за један минут потроши исто онолико горива колико троши за један километар вожње. Да покушамо: ако се узме да свакога дана бар 10 минута проводимо чекајући у аутомобилу на зелено светло, уз чињеницу да би просечни аутомобил националног возног парка (читај: олдтајмер) у градској вожњи могао да троши 10 литара горива на 100 километара, онда се лако може израчунати да чекање уз упаљени мотор прогута литар бензина дневно. Дакле, сваког
дана око 120 динара, месечно 3600, за годину дана 43 хиљаде и 800 динара. То већ звучи као цифра. Или као могућност, како вам се више допада. Са тим се чак може нешто и планирати, мада је и то код нас помало заборављена и занемарена активност.

Ко би сад баш да причи приушти додатну вредност, без по муке ће утврдити колики би то био добитак за животну средину и за колико бисмо отровних, издувних гасова сви били поштеђени. Али и за оне за које је екологија „смарање“, финансијска рачуница је неопозив мотив.

Наравно, лакше је у причи него у животу. Многи возачи би и угасили мотор, када би знали да промена светла није тек који секунд испред њих. Дакле, опет држава, институције и локалне власти морају да повуку наредни потез. Сасвим извесно, мерачи времена на семафорима за возаче нису бесплатни и неће лако бити стављени на врх листе приоритета било које градске власти. Али ако сви седнемо, па израчунамо: око 2,5 милиона регистрованих аутомобила, више од 30 хиљада мотоцикала, исто толико теретњака и више од 10 хиљада аутобуса -само по 1 минут дневно…то се баш пише са много нула и вреди, чак и у динарима.

За оне за које брига о животној средини и ваздух који дишемо ипак нису само „смарање“, још један занимљив податак: количину угљен-диоксида коју годишње произведе један аутомобил чекајући на семафорима, морају да „пречисте“ 4 одрасла дрвета. Узгред, има ли свако од нас своја 4 дрвета која ће чистити наш немар?Ознаке: , , , , ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)