Батине као став

Једнакост, толеранција, слобода говора – нису само речи, већ уверења на којима Зелени Србије темеље своје политичке, али и људске ставове. Осуда пребијања било ког грађанина морала би да буде осећање које делимо и ту нема дилеме. Пребијање новинара који годинама своје ставове објављује у угледном недељнику – више је од насиља и вандализма. То је претња и порука.

Могу ли се различита мишљења побити моткама и да ли је то икада био пут јунаштва којим се диче баш они који се данас најлакше лате „алата за исправљање ставова“? Са људима и њиховим мишљењима се не морате слагати, то и јесте суштина права на различитости. Сходно томе, ни они се не морају слагати са вама, али то ниакада не може и не сме бити разлог за угрожавање нечијег интегритета и живота.

Не морамо на то гледати ни у контексту пута ка Европи, ни кроз поделу на две Србије. То што неко себи дозволи да батинама успоставља „једино исправно мишљење“ много више личи на неке не-људске не-вредности које су биле обележја најцрњих периода светске историје, за које нигде и никада није нађено оправдање.

Зелени Србије деле уверење јавности да ће полиција и судство хитно и на  прави начин обавити свој посао и да ће тако грађанима Србије пружити уверење да их, само ако кажу свој став, неће у неком мраку сачекати мотке.Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)