Миланковић – пола века испред свих

Никада није био на Марсу, а његово име је отишло на ову далеку планету

Сваке године 28. маја, на дан рођења Милутина Миланковића, нашег најпознатијег научника у свету, готово сви писани медији у Србији бојкотују овог дива светске науке. Штета што није носио пушку, тада би једна од централних градских улица носила његово име.

Паметни Срби нашим политичарима не требају, они се њих стиде. Досад сам трипут био предлагач иницијативе да се по Милутину Миланковићу назове једна месна заједница или нека од улица у Панчеву. Све три су пропале, иако од 2003. године покушавам да убедим политичаре да то заслужује човек с наших простора, чије је име отишло најдубље и најдаље у свемир.

Слично је и у Београду – годинама је једна од најружнијих улица носила име првог српског доктора техничких наука. Једино сам успео да убедим астрономе ентузијасте, када смо оснивали астрономско друштво, да ову невладину организацију назовемо по диву светске науке.

Деца у немачким основним школама уче о Миланковићевом делу. Њихови вршњаци у Србији никада нису чули за највише цитираног српског научника у свету, а одушевљавају се полуписменим типовима из „Великог брата”, простацима с „Фарме” и убицама из некаквог земунског клана. Често ме суграђани, па и панчевачки одборници, питају: какве везе тај Миланковић има с Панчевом? Одговарам им да у Америци никада није био, па Американцима то није сметало да га уврсте међу десет највеличанственијих светских научника свих времена. Такође, никада није био на Марсу, а његово име је отишло на ову далеку планету Сунчевог система.

Влада Србије је 2009. прогласила годином Милутина Миланковића. Само то и ништа више! Никада нисам прочитао да је основан одбор за обележавање 130 година од научниковог рођења и 100 година од доласка Миланковића на београдски Универзитет. Михајло Пупин и Никола Тесла су отишли у Америку и постали светски познати, за разлику од Миланковића, који је из Беча као један од десет најпризнатијих и најплаћенијих светских грађевинаца дошао у Београд и постао непознат. Свет се диви нашем научнику, па је зато кратер на Марсу ширине 118,4 километра назван по њему, као и један на Месецу ширине 101 километар. Астероид који је дугачак 38,5 километара носи име нашег научника. Много километара у космосу, а нула метара у Панчеву.

Креативни културни клуб из Старчева од 2005. године обележава рођендан Милутина Миланковића. У држави се тог датума сете поменута организација и једна средња школа у Београду. Један од тек неколико писаних медија у Србији који су се прошле године сетили Миланковићевог рођендана био је „Панчевац”.

Миланковић је својим научним радовима ишао више од пола века испред свих својих савременика. Прецизни прорачун температура на Марсу, који је објавио 1913, доказан је када је свемирска летелица „Викинг” слетела на ову планету 1976.

Умро је 1958, а нама није довољно пола века да сазнамо како се зове наш најцењенији научник у свету.

Није носио пушку, то му је велики грех.

(извор фотографије)Ознаке: , ,
Share
Коментари
 • markosoc 02.12.2010 / 23:17

  Da nije Nikole Tesle ,složio bih se sa vama.Pozdrav iz Crnogorca iz Crne Gore :)

 • Rodoljub 09.10.2011 / 07:41

  KROZ VASIONU I VEKOVE & CARSTVO NAUKE sta reci… jedan osnovac moze shvatiti postojanje svih prirodnih nauka koje ga okruzuju… Bilo koji komentar je isuvisan za M. Milankovica.

 • Momčilo Mrčković 16.10.2011 / 08:56

  Žalostan je odnos naših političara prema najumniljim ljudima iz našeg naroda. Godinama pokušavam toj sorti ljudi da skrenem pažnju, čak sam se u jednom otvorenom pismu molio i tadašnjeg ministra nauke da mi pomogne svojim političkim vezama da se jedna ulica u Pančevu nazove po Milutinu Milankoviću.
  http://www.astronomija.co.rs/istraivanja/2309-otvoreno-pismo-ministru-nauke-boidaru-eliu-i-srpskoj-javnosti.html
  Inače do sada sam od 2003. imao čak 4 inicijative ne vredi ovde treba imati i političku podršku svašta postali smo partijska država.
  Za prijatelja iz Crne Gore molim da pogleda tekst:
  http://svemir.wordpress.com/2011/08/13/radio-emisija-globus-54/
  Poznajem lično dosta Teslijanaca i slušam njihove priče. Možda je bolje i da čutim o našoj sramoti.

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)